Олимби Велай (Албания) е носител на едноименната награда за цялостно представяне

...
Олимби Велай (Албания) е носител на едноименната награда за цялостно представяне
Коментари Харесай

Олимби Велай с награда “Орфей“ за цялостно представяне на поетичен фест в Пловдив


Олимби Велай (Албания) е притежател на едноименната премия за изцяло показване на заключителната гала на Международния фестивал за лирика " Орфей " в Малката базилика. Той бе отличен от журито " за мистиката и акустиката, за съмненията сред атеизма и вярата, сред срама и еротиката в Ars Poetica ". Приз получи и Франсиско Моралес Ломас (Испания) - за всекидневните трептения на поетическото в делника.

Награда „ Лирата на Орфей “ на Кадрие Джесур (Турция) бе присъдена за стихотворенията „ Името “ и „ Без захар “, за достолепието на паметта и преносите й през времето.

Носители на премия „ Евридика “ станаха Иванка Радманович (Сърбия) - за стихотворението „ Ще мине “, за копнежа и утехата, за разминаването и вярата, и Йозджан Юнлю (Турция) - за стихотворението „ Отразяване “, за изкуството на любовта, изваяно от думи.

Награда „ По следите на Орфей “ е за Петър Краевски (България) - за най-хубаво есе на тематика „ Фигурата на Орфей – сред мита и мига “.

Специална диплома за принос в културните и литературни връзки сред Чехия и България получи Радка Рубилина (Чехия).

Голямата премия „ Орфей “ за изключителни постижения в поезията от Седмото издание на Международния поетически фестивал „ Орфей “ получи на откриващата гала на 9 май – Деня на Европа, българската поетеса Мирела Иванова. Призът е ексклузивен и не се присъжда всяка година. Досегашните ѝ носители са американският стихотворец Джордж Уолъс, българските поети Златомир Златанов и Георги Господинов, турският стихотворец Атаол Бехрамоглу и пловдивският стихотворец и откривател на историята на балканския човек Йордан Велчев.

80 поети от 16 страни и 3 континента са взели участие до момента в седемте издания на МФП „ Орфей “ – креативен артикул на фондация „ Пловдив ЛИК “, част от Културния календар на Община Пловдив за 2024 година
 Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР